Транзитот на пратката

Погледнете како Вашата пратка транзитира со ДХЛ и дознајте како можеме да Ви помогнеме при секој чекор од транзитот.
За повеќе информации скролајте надолу
Illustration of goods being packed into an envelope or box
Illustration of goods being packed into an envelope or box
Спакувајте ја Вашата пратка за транспорт
Соодветното пакување ќе ја подготви пратката за транспорт.
 • Спакувајте ја Вашата пратка професионално
 • Оставете ДХЛ да ја спакува Вашата пратка
 • Прочитајте што можете и што не можете да испраќате
 • Имате можност за обезбедување на Вашата пратка
Подгответе ги документите
Обезбедете ги имате сите потребни документи за пратката.
 • Креирајте етикета за транспорт онлајн преку MyDHL+
 • Во дадени случаи ќе биде потребно да подготвите фактура за царински потреби
 • Локалните царински регулативи може да бараат дополнителни документи
Illustration of creating shipment documents online with MyDHL+
Illustration of creating shipment documents online with MyDHL+
Woman handing a box to a DHL courier
Woman handing a box to a DHL courier
Испратете ја Вашата пратка од ДХЛ канцеларија
Откако ќе креирате етикета за транспорт и одберете услуга за достава, Вашата пратка ќе биде подготвена за предавање на ДХЛ!
 • Лоцирајте ДХЛ канцеларија од каде ќе ја испратите Вашата пратка.
 • Побарајте преземање на пратка

Лет со 500 + милји на час

Додека Вашата пратка се движи низ светот во рамките на ДХЛ мрежата, можете да ја следите онлајн или да добиете инстант известувања. Секое ажурирање на статусот на пратката јавува прогрес на пратката во реално време.
Царинење
Царинските власти соработуваат со ДХЛ со цел да се забрза процесот на царинењето. Што треба да знаете за царина:
 • ДХЛ нуди царински услуги за да Ви помогне
 • Може да добивате известувања за царинењето на пратката
 • Може да се пресметаат царински давачки и данок
Illustration of DHL working with customs authorities to process shipments
Illustration of DHL working with customs authorities to process shipments
Illustration of person receiving shipment delivery from DHL
Illustration of person receiving shipment delivery from DHL
Доставени
За да се обезбеди највисоко ниво на услуга, ДХЛ бара потпис од примачот при доставата.
 • Испраќачите може да одберат специфични опции за потпис при креирање на пратката
 • Примачите може да закажат достава кога се дома или да ја одберат опцијата пратката да биде доставена кај сосед
Вратете се на почетокот