Важни информации

Effective February 7, 2024, Mayotte has suspended import services for package (non-document) shipments until further notice.
Годишно зголемување на цените
Започнувајќи од Јануари 2024 година, ДХЛ Експрес ќе ги ажурира цените. Во North Macedonia, просечното зголемување на цените ќе изнесува 6.9% за продуктот Time Definite.
Промената во цените се однесува на сите цени со попуст и договори кои дозволуваат промена во цените.

ДХЛ Експрес не прифаќа меѓународни пратки што содржат контролирани воени предмети, кои подлежат на извозни контроли.

Ова привремено стопирање не вклучува домашни пратки кои содржат контролирани воени предмети или меѓународни пратки кои содржат лиценцирани предмети со двојна употреба.

Ако не сте сигурни дали Вашата пратка содржи воени предмети кои подлежат на извозни контроли, Ве молиме контактирајте ја Вашата национална управа за издавање лиценци (и/или органот за издавање лиценци во земјата на потекло и дестинација на воените предмети) за да потврдите.

Норвешка - Наплата на данок за пратка Погледни деталиНорвешка - Наплата на данок за пратка
Норвешка - International Online Sellers/E-platforms VAT Registration Погледни деталиНорвешка - International Online Sellers/E-platforms VAT Registration
Регистрација на меѓународен онлајн пазар Погледни деталиРегистрација на меѓународен онлајн пазар
Регистрација на меѓународен онлајн пазар и наплата на даноци Погледни деталиРегистрација на меѓународен онлајн пазар и наплата на даноци
Европска Унија (EU) воведе нова регулатива позната како Механизам за прилагодување на границите на јаглеродот (CBAM). Механизам за прилагодување на границите на јаглерод Погледни детали
Искористете ги предностите на функциите на MyDHL+ кои ќе Ви помогнат прецизно да ги опишете ставките во Вашата пратка - особено важно за брзо царинење!

Почнувајќи од 2 јули 2023 година, кога креирате пратка до Ирска во MyDHL+ и преку решенијата за испорака на ДХЛ Експрес

  • Градот и поштенскиот код ќе бидат потребни за Адресата на примачот
За испраќачите со голем обем на пратки и за оние сметки кои имаат интегриран систем, ирскиот Eircode систем дозволува пребарување по комбинации на град/поштенски код
Аргентина - Намалена вредност за формално царинење Намалена вредност за формално царинењеПогледни детали
Португалија - Данок за пратки со ниска вредност Данок за пратки со ниска вредностПогледни детали
Кенија - Дозвола за увоз против фалсификување Дозвола за увоз против фалсификувањеПогледни детали
Продолжуваме со ограничена извозна и увозна испорака на пратки до/од одредени локации на Украина.
Привремено ги суспендиравме испораките на ДХЛ Експрес до и од Белорусија како и за увозните и внатрешните пратки до/во Русија.

ДХЛ е предупреден за неовластеното користење на неговото деловно име во СМС пораките со барање до примачите да преземат апликација која во продолжение содржи '.apk'. Ве охрабруваме да не известите во најбрзо можно време испраќајки слика од сомнителната СМС порака до phishing-dpdhl@dhl.com, вклучете го сомнителниот телефонски број во пораката. По пријавувањето на пораката за измама, избришете ја и под никакви околности не треба да ја преземате апликацијата.

Погледнете повеќе информации за свеста за измама

Вратете се на почетокот